Coaching Frank
Soms komen er dingen op je pad...

In november 2019 ontmoette ik Savet. Zijn verhaal greep me...

Het verhaal van Savet en de ecolodges

November 2019

Door: Frank Rikken

Savet is een jongeman van 29 jaar oud. Hij is getrouwd met Sokkhoeurn en heeft twee zoontjes. William van 3 jaar en Vitou is drie maanden oud. Hij studeerde aan de University of Management and Economic in Major of Human Resource Management, waar hij in 2013 afstudeerde.
Na zijn studie werkte hij vier jaar vrijwillig als leraar Engels voor een NGO. Daarnaast gaf hij bijles in Engels aan studenten op de universiteit in Battambang. Een bijdrage leveren aan de gemeenschap en de armen in zijn land voelt hij als zijn verplichting en zijn passie.

Sinds zijn huwelijk en de geboorte van zijn kinderen is hij echter kostwinner geworden van zijn familie en is verantwoordelijk voor het wel en wee van een familie van meer dan 7 mensen. Daarom startte hij een paar jaar geleden als zelfstandig tour guide. REAL Cambodian tours. REAL staat voor Ruraal Ecologisch Authentiek Lokaall. Hij biedt dagtochten aan in de omgeving van Battambang en laat mensen kennismaken met het echte leven in de dorpen rondom de stad. De tours zijn deels per fiets en deels per tuktuk. Volledig verzorgd, inclusief een lunch bij de locals.
Zijn oog voor detail en klantvriendelijkheid zijn uitzonderlijk.

Leningen leningen leningen

Inmiddels heeft hij gemerkt dat het harde werken hem niet genoeg brengt en daarom heeft hij het plan opgevat om zijn bedrijf uit te breiden om zo meer mensen te kunnen supporten. Door enkele eco lodges te bouwen waar gasten kunnen verblijven in een prachtige omgeving. Zoals het helaas vaak gaat in Cambodja is de drempel om geld te lenen tegen woekerprijzen een groot probleem. Er zijn veel microfinanciering aanbieders op de markt die zo laagdrempelig zijn dat ze er verantwoordelijk voor zijn dat arme mensen diep in de problemen raken, in plaats van ze te helpen. Helaas gaat die vlieger ook voor Savet op. Zijn kennis van financiën is beperkt waardoor hij inmiddels twee leningen heeft met een idioot terugbetaal-regime. Vanwege zijn privacy zal ik de bedragen en percentages niet noemen, maar neem van mij aan dat het geen fijne bedoening is. En het treurige van het hele verhaal is dat hij een paar fikse tegenvallers heeft gehad met de bouw van zijn twee bungalows, waardoor hij op dit moment geen geld meer heeft om ze af te bouwen.

Ik startte direct een fundraising en die was voldoende om hem blij te maken met een mooie Chromebook. Ik hielp hem op weg met zijn website en aanmelden bij alle relevante sites. Inmiddels is de bouw van de bungalows afgerond. 

UPDATE april 2020

Ook Savet is hard getroffen door de uitbraak van COVID19. Het is de vraag of hij het gaat redden. Bij een nieuw bezoek aan Cambodja gaan we zeker bij hem op bezoek om te kijken op welke wijze we hem kunnen helpen.

Stichting Smiles of Hope is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) Uw gift is daarom fiscaal aftrekbaar

Aanmelden voor nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van stichting Smiles of Hope? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Contact

Albert Schweitzerstraat 39
6836LA  Arnhem

+31 26 845 33 30
info@smilesofhope.nl
KvK 77483642
RSIN 861021629
IBAN:  NL97 INGB 0009 1197 66

CONTACTFORMULIER