Nieuw project, veelbelovende samenwerking

Introductie van ons ‘revolving education programm' (REP)

Een samenwerking met heel veel potentie

November 2021

Door: Frank Rikken

Ik ben inmiddels alweer tien weken in Cambodja en het voelt bijna als vanouds. Al word ik overal geconfronteerd met de enorme gevolgen die de coronapandemie ook hier heeft op het dagelijkse leven. Al twee jaar geen toeristen; al twee jaar bijna geen de orders voor de kledingindustrie; al twee jaar een economie die zo goed als stilstaat. Het tekent de anders zo positieve Cambodjanen. Toch heeft zich in Cambodja een klein wonder afgespeeld.

Cambodja en corona

Vorig jaar rond deze tijd berichtte ik vanuit een feestend Siem Reap. Er was vrijwel geen COVID hier. Het land was zo’n beetje hermetisch afgesloten en de overheid zou het virus wel even buiten de deur houden. Totdat er ook hier iets misging; een stel besmette ‘toeristen’ zette de boel op scherp. Een flinke uitbraak was het gevolg. Nu moet je weten dat de gezondheidszorg in Cambodja niet het niveau heeft van wat wij gewend zijn. Er is maar mondjesmaat intensieve zorg beschikbaar. Dat was dan ook de reden dat de quarantaineregels direct werden aangescherpt en dat er zeer voortvarend begonnen werd aan een intensieve vaccinatiecampagne. Het land ging in een diepe lockdown en in hoog tempo werd zo’n beetje de hele bevolking gevaccineerd. Hier geen anti-beweging, mensen zagen (en zien) dat vaccineren hun economische redding is. Na bijna twee jaar zonder enige vorm van inkomen is de nood hoog en staat iedereen letterlijk en figuurlijk in de rij. In de hoofdstad Phnom-Penh is inmiddels 100% van de 18+ bevolking gevaccineerd en is het normale leven weer goeddeels terug. Er worden nog wel mondkapjes gedragen, maar vaak hangend onder de kin. De sfeer wordt langzaam beter en beter.

Savoeurn SOU, professional trainer en CEO bij K-Asia

Smiles of Hope

Door de pandemie hebben de projecten van Smiles of Hope het afgelopen jaar helaas op een ernstig laag pitje gestaan. Scholen en universiteiten waren gesloten en het was lastig om de projecten gaande te houden. Toch is dat gelukt. Het Advanced Centre for Education heeft meerdere cursussen kunnen organiseren en er zijn nieuwe studenten in het programma begonnen. AngkorHub Academy is als gevolg van de pandemie tijdelijk gestopt met de activiteiten. Gelukkig zijn de laptops wel goed op hun plaats terechtgekomen. In de tussentijd boorde Chakrya, onze adviseur in Cambodja, nieuwe contacten aan. En dat heeft inmiddels geleid tot een prachtig nieuw project dat, na een forse voorbereiding, in 2022 echt goed van start kan gaan. Het is een bijzondere samenwerking, die garant gaat staan voor continuïteit en effectiviteit.

Samenwerking met K asia

n de hoofdstad Phnom-Penh is een bijzonder bedrijf gevestigd; K Asia. Bij K Asia kunnen jonge Cambodjanen terecht voor een twaalf weken durend intensief programma, waarin ze worden klaargestoomd voor een functie in het bedrijfsleven. Het bedrijf helpt en begeleidt jongeren bij het starten van hun carrière. En het blijft niet alleen bij opleiden en trainen. K Asia biedt voor succesvol geslaagden een baangarantie. Hebben jongeren een goed en sluitend bedrijfsplan, dan worden ze ondersteund bij het starten van hun onderneming. En wanneer dat nodig is, wordt er zelfs een gunstige financiering geboden. Voor deelname in het programma betalen de deelnemers een vergoeding. Hiermee worden de eerste twaalf weken van het programma betaald. En dit is waar Smiles of Hope een rol gaat spelen….

 Jongeren die zelf de kosten van het programma niet kunnen dragen, gaan wij helpen. We bieden ze na een toelatingstest een beurs aan, waardoor ze kosteloos deel kunnen nemen aan het intensieve programma. Nadat ze hun traject succesvol hebben afgerond en een baan hebben gevonden, bepalen we samen in welke termijn ze hun inschrijfgeld renteloos weer terugbetalen aan Smiles of Hope. Hierbij wordt iedere situatie persoonlijk nauwkeurig bekeken. Uitgangspunt is dat niemand gebaat is bij torenhoge schulden en het water aan de lippen. Smiles of Hope zal toezien op een eerlijke en haalbare regeling. Het gevolg van dit systeem is dat na een succesvolle start van een deelnemer, de volgende deelnemer met hetzelfde geld ook weer kan starten met het programma. Een repeterend model dus. De investering komt dus meerdere keren terug.

De kracht van REP

Zo’n ‘revolving education programm’ (REP) kost 1.000 euro. Voor dat eenmalige bedrag kunnen dus steeds opnieuw studenten het programma volgen. Immers, als een student klaar is, werk heeft en zijn lening heeft terugbetaald, dan is er weer 1.000 euro beschikbaar voor een volgende student. Natuurlijk kan het een enkele keer voorkomen dat een student de ‘keten’ verbreekt, door het programma niet te halen, of door welke onvoorziene omstandigheid dan ook. Daarvoor heeft Smiles of Hope een verzekeringspotje. Per studieplaats wordt ongeveer 20% van de fondsen in dat potje gedaan.

We geven jouw donatie een gezicht

Het mooie van het REP programma is, dat je als donateur straks op de website kunt zien wie er met jouw donatie, hoe klein of groot ook, een kans op een betere toekomst krijgt. En dat niet eenmalig, maar steeds opnieuw, omdat elke student zijn of haar lening terugbetaalt en als het ware doorgeeft aan een nieuwe student. Jouw donatie krijgt dus een gezicht, je weet wie je helpt. Wil jij als particulier of bedrijf duurzaam investeren in persoonlijk ontwikkelingswerk met zichtbaar resultaat? Denk dan eens aan het steunen van Smiles of Hope.

Stichting Smiles of Hope is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) Uw gift is daarom fiscaal aftrekbaar

Aanmelden voor nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van stichting Smiles of Hope? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Contact

Albert Schweitzerstraat 39
6836LA  Arnhem

+31 26 845 33 30
info@smilesofhope.nl
KvK 77483642
RSIN 861021629
IBAN:  NL97 INGB 0009 1197 66

CONTACTFORMULIER