Visit YLC Frank
Phnom Penh

In Januari 2020 Bracht ik een bezoek aan de sloppenwijk Sombok Chab in Phnom Penh 

Indrukwekkend bezoek
aan een sloppenwijk in Phnom Penh

Januari 2020

Door: Frank Rikken

In Januari 2020 bracht ik een bezoek aan onder meer de sloppenwijk Sombok Chab. Ik had er net 4 maanden vrijwilligerswerk opzitten en was bezig aan mijn laatste dagen in Cambodja van deze reis. Het waren intensieve maanden geweest en ik dacht dat ik een goed beeld had gevormd van wat er allemaal nodig is. 

Ik werd ontvangen door Chean Toing. Hij is managing director van ACE in Phnom Penh. Hij leidde Dr. Rudy Lopez, een Australische arts uit Melbourne rond in de sloppenwijk. Een zeer indrukwekkende rondleiding. We eindigden in het YLC (Young Leaders Centre), waar we werden verwelkomd door een groep kinderen met een prachtig spandoek. 

Mooi om te zien dat studenten die een studibeurs ontvangen van ACE, weer iets terugdoen voor de gemeenschap, door trainingen te geven aan de kinderen in de sloppenwijk. Ze geven Engelse les, levenslessen over persoonlijke hygiene en karatelessen. Hierdoor zijn de kleine kids straks ook klaar om te studeren. Een prachtige cirkel, die we met Smiles of Hope graag steunen.

De Sombok Chab Slum

De sloppenwijk Sombok Chab ligt in het centrum van de stad en herbergt ongeveer 100 gezinnen. De sloppenwijk ligt naast een vuilstortplaats en er wonen ongeveer 25 gezinnen op de top van het afval. Elk gezin heeft gemiddeld vier kinderen en 75% van alle kinderen is jonger dan 18 jaar. De meeste kinderen worden overdag aan hun lot overgelaten. Ze gaan niet naar school en leren niet over goede hygiëne. Ze lijden aan chronische ziekten die te maken hebben met het leven in de nabijheid van een stortplaats en hebben zelden gezondheidscontroles. De jonge mensen hier zijn meestal werkloos en als gevolg hiervan vallen velen in een leven van bedelen, kleine criminaliteit en tienerzwangerschappen. Het is schokkend om te zien hoe mensen hier moeten leven. Pal naast een paleisachtige woning van het neefje van de president. Woorden kunnen niet beschrijven hoe ik te doen heb met de mensen hier. Tegelijkertijd voel ik de intense warmte van de Khmer die ik ontmoet. De gulle glimlach waarop we telkens getrakteerd worden.

Na de wandeling brengen we een bezoek aan Het YLC, waar we warm worden ontvangen door een groepje kinderen met een zelfgemaakt welkom-bord.

Het Young Leaders Centre (YLC) heeft als doel de armoedecyclus te bestrijden door kinderen in de sloppenwijk Sombok Chab gestructureerd onderwijs te bieden. Bij YLC krijgen kinderen ook de broodnodige lessen in basisgezondheidszorg en hygiëne, leiderschap en Engels, evenals verrijkingslessen in karate, traditionele Khmer-dansen en kunstnijverheid. Het centrum biedt ook programmering over andere cruciale onderwerpen, waaronder lessen in levensvaardigheden zoals het zoeken naar werk.

ACE ondersteunt studenten en biedt hen een plek plek om te wonen, eten en studeren. De studenten van ACE helpen op hun beurt de kinderen in de Slum door les te geven in ondermeer Engels.

‘s Avonds had ik de eer om een grote groep studenten toe te spreken. Ik heb ze verteld hoeveel ik geleerd heb in Cambodja. Hoe inspirerend ik mijn tijd hier heb gevonden. Tegelijkertijd heb ik ze verteld over wat het betekent om altijd te blijven leren. Doelen na te streven. Te dromen. Dromen waar te maken. 

Stichting Smiles of Hope is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) Uw gift is daarom fiscaal aftrekbaar

Aanmelden voor nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van stichting Smiles of Hope? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Contact

Albert Schweitzerstraat 39
6836LA  Arnhem

+31 26 845 33 30
info@smilesofhope.nl
KvK 77483642
RSIN 861021629
IBAN:  NL97 INGB 0009 1197 66

CONTACTFORMULIER